Logo
 
 
Home      Bijkomende diensten      Blowerdoor


                                           

 
 

Aangezien een goede isolatie en luchtdichtheid eveneens in verband staan met een gunstig energieverbruik is de detectie van luchtlekken ook van belang.

Deze meting kan gebeuren aan de hand van de zogenaamde blowerdoor-test. De Blowerdoor is een speciale ventilatorinstallatie, die in een buitendeuropening wordt ingebouwd en waarmee de luchtdichtheid van een gebouw kan worden gemeten. Op deze manier kan worden opgespoord waar zich warmteverliezen of eventueel vochtproblemen bevinden. Tijdens de luchtdichtheidstest wordt het gebouw in onder- of overdruk geplaatst en worden drukverliezen gemeten.

Deze techniek geeft eveneens een goede controle van de uitvoering van de isolatiewerken en tijdens de de metingen is het vaak nog mogelijk om eventuele onderbrekingen in de isolatie nog op te vullen. (op voorwaarde dat het om bereikbare plaatsen gaat uiteraard)

Het is bewezen dat in een woning die 15% meer luchtdicht wordt gemaakt, tot 10% minder energie verbruikt wordt voor verwarming.

In de EPB-software wordt voor luchtdichtheid met een hoge standaardwaarde gewerkt, die een negatieve invloed heeft op het E-peil. 

De meetwaarde van het lekdebiet van de gebouwschil kan dankzij een BlowerDoor-meting exact berekend worden. In 99% van alle metingen geeft dit cijfer een beter resultaat, wat een E-peil-winst van 5 Ó 12 punten kan opleveren.

In sommige gevallen kan dit het omslagpunt betekenen om E-60 te behalen, waardoor meer subsidies kunnen verkregen worden, of kan men net onder de E-80 komen waardoor boetes vermeden worden.