Logo
 
 
Home      EPB      Voordelen

                         

Een woning die voldoet aan de EPB-regelgeving heeft een aantal voordelen :

  • Jaarlijkse besparing door een lagere energiefactuur

De EPB-regelgeving veroorzaakt een grotere investering bij het bouwen of verbouwen. Deze investering is echter zeer snel terug verdiend door de energiebesparing.

  • Een gezonde woning met meer comfort

De EPB-regelgeving voorziet ook in een minimum debiet aan toevoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht, waardoor een gezonde binnenomgeving wordt gecreŰerd voor alle bewoners.

  • De woning is meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt

Vanaf 2006 moet er voor elke nieuwbouwwoning of nieuwbouwappartement een energieprestatiecertificaat bouw uitgereikt worden. Dit kan samen worden afgeleverd met het EPB-verslag. Dat certificaat laat toe om het energieverbruik (in standaardomstandigheden) te vergelijken met dat van andere woningen of appartementen.  

Vanaf 1 november 2008 bij verkoop en vanaf 1 januari 2009 bij verhuur van een bestaande woning of appartement moet er eveneens een energieprestatiecertificaat beschikbaar zijn.

  • Recht op een vermindering van de onroerende voorheffing

Indien u na 1 januari 2008 een energiezuinige nieuwbouwwoning heeft geplaatst, waarvoor een energieprestatiecertificaat bouw werd afgeleverd, kan u vanaf aanslagjaar 2009 in aanmerking komen voor een vermindering van de onroerende voorheffing. 

De korting bedraagt 20% van de jaarlijkse onroerende voorheffing voor woongebouwen met een E-peil van E60 of lager en 40% voor woongebouwen met een E-peil van E40 of lager. 

De vermindering is geldig gedurende 10 jaar.  Indien u reeds over een energieprestatiecertificaat bouw beschikte voor 1 januari 2008 (met een E-peil onder E40 of E60), vangt de termijn van 10 jaar eveneens pas aan vanaf aanslagjaar 2009. 

  • Beter voor het milieu

Wie energiezuinig bouwt of verbouwt draagt bij tot een beter leefmilieu. Door minder energie te verbruiken om een woning te verwarmen en te voorzien van sanitair warm water, vermindert men de hoeveelheid rookgassen die in de lucht worden geblazen.

  • FinanciŰle tussenkomsten voor energiebesparende investeringen

Een aantal energiebesparende investeringen geeft ook recht op een premie.